Bardzo wiele elementów w Biblii ma, poza dosłownym, także symboliczne znaczenie. Nie inaczej jest z kwasem – składnikiem m.in. chlebów (o tych wypiekach, które są go pozbawione, mówi się, że są przaśne). Kwas – inaczej zaczyn lub zakwas – powoduje fermentację i sprawia, że chleb „rośnie”.
„Przez siedem dni spożywać będziecie chleb przaśny. Już w pierwszym dniu usuniecie wszelki kwas z domów waszych, bo kto by jadł kwaszone potrawy od dnia pierwszego do siódmego, wyłączony będzie z Izraela”.
„Wcale nie macie się czym szczycić! Czyż nie wiecie, że odrobin kwasu całe ciasto zakwasza? Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, bo przecież przaśni jesteście. Chrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha. Tak przeto odprawiajmy święto nasze, nie przy użyciu starego kwasu złości i przewrotności, lecz na przaśnym chlebie czystości i prawdy”.